.Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει: Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ. Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά Σέβομαι τα όρια ταχύτητας Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω . ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ: 1.Η μελέτη, προστασία, βελτίωση και προαγωγή των οικονομικών κοινωνικοασφαλιστικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών του. 2.Η εξύψωση και προαγωγή του πνευματικού επιπέδου των μελών του. 3.Η ανάπτυξη ταξικής συνείδησης και πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του και των άλλων εργαζομένων . 4.Η βελτίωση και καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και η ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του. 5.Η προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών,η ανάπτυξη των αρχών του ελεύθερου συνδικαλισμού , ο σεβασμός, των διεθνών συμβάσεων εργασίας, η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, η πάλη για τη δημιουργία Κράτους Δικαίου, για την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης. 6.Η πάλη για τη δημοκρατία,την κοινωνική πρόοδο, την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση και την ειρήνη . 7.Η διασφάλιση και κατοχύρωση της προσωπικής αξιοπρέπειας των μελών.

H λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων από τον Ιούλιο του2011Από τον Ιούλιο εφαρµόζεται το νέο πακέτο µέτρων που θα προβλέπει περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων, καθώς και στις επικουρικές και αναπηρικές συντάξεις, όπως προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουµάνης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύµφωνα καιµε τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Κουτρουµάνης στηνεκποµπή του Mega «Κοινωνία ώραµηδέν», είναι το ακόλουθο:

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Από την επόµενη χρονιά θα ισχύουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες προαναγγέλλονται στο µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα. Ο νόµος για τις επικουρικές συντάξεις θα κατατεθεί τον Σεπτέµβριο και η εφαρµογή του θα γίνει από 1/1/2012. Οι µειώσεις που θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις µετά και τις αναλογιστικές µελέτες που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν το 2015. Εκτιµάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η µείωση θα είναι της τάξης του 5%-6% ενώ τα συνδικάτα εκτιµούν ότι θα φθάσει και το 30%.

Τα επικουρικά ταµεία, τα οποία αυτήν τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα. Αυτό σηµαίνει ότι όσα κριθούν πως δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις. Σήµερα, οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φθάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις.

ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Θα υπάρξει επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων – από τον Σεπτέµβριο – µε τη λειτουργία Eνιαίου Kέντρου Πιστοποίησης Aναπηρίας και στόχο τη µείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 8%-9% (από 14% σήµερα). Για το θέµα αυτό ο κ. Κουτρουµάνης παρατήρησε ότι δεν είναι δυνατόν το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να είναι 8,5%-9% σε ολόκληρη την Αττική, όταν σε πολλές άλλες περιοχές κινείται στο 20% (π.χ.

στο Ηράκλειο).

ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ: Προωθείται η επικαιροποίηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων. H νέα µικρότερη λίστα (η οδηγία είναι να παραµείνει το 10% του εργατικού δυναµικού) θα εφαρµοστεί την 1η Iουλίου του 2011 και, όπως προβλέπει ο νόµος Λοβέρδου, δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του 2014. Οπως είπε ο κ. Κουτρουµάνης, η 11µελής Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας αναµένεται να ενεργοποιηθεί την ερχόµενη εβδοµάδα ώστε να γνωµοδοτήσει έως τις 15 Ιουνίου για την υπαγωγή ή την εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα.

Στη συνέχεια µε σχέδιο νόµου θα τεθεί σε ισχύ, την 1η Ιουλίου, η νέα λίστα περιλαµβάνοντας τουλάχιστον 200.000 λιγότερους εργαζοµένους σύµφωνα µε την οδηγία του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου, το οποίο ορίζει ότι δεν θα µπορεί να είναι στη λίστα πάνω από το 10% του εργατικού δυναµικού (έναντι 30% σήµερα). Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλµατα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500

ένσηµα, εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά). Για όσους δεν θεµελιώνουν δικαίωµα, θα αυξηθούν «αυτόµατα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζοµένους), θα «χάσουν» επιδόµατα και θα διατηρήσουν µόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον µισθό για όσες ηµέρες ήταν ενταγµένοι στα βαρέα. Τονίζεται ότι ο νέος ασφαλιστικός νόµος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2011 έως 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58ο (για µειωµένη) για όσους θα έχουν 10.500

ένσηµα από τα οποία 7.500 σε βαρέα.
Τα Ταµεία που δεν είναι βιώσιµα θα αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους

Εκτιµήσεις για το ποσοστό της µείωσης

Από το υπουργείο Εργασίας εκτιµάται ότι η µείωση των επικουρικών θα ανέλθει στο 5% - 6% ενώ τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι θα φτάσει και το 30%. τα επικουρικά ταµεία αυτήν τη στιγµή «καλύπτουν» περίπου 800.000 συνταξιούχους και θα αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα
Ποιοι µένουν, ποιοι βγαίνουν από τη λίστα

Μεταξύ των ειδικοτήτων πουπροτείνεται να εξέλθουν από τη λίστατων ΒΑΕ – µε βάση την πρόταση της επιτροπής των εµπειρογνωµόνων το 2008 – είναι όσοι απασχολούνται στην παραγωγή φαρµάκων, καλλυντικών, αρωµάτων, κτηνιατρικών φαρµάκων, θαλαµηπόλοι ευαγών ιδρυµάτων, κτίστες βιοµηχανικών κλιβάνων, εργατοτεχνίτες πλύσης και λεύκανσης, σιδερώτριες και διαλογείς ιµατισµού και εργαζόµενοι εκτός χώρων σφαγείων. Επίσης, οι υπάλληλοι γραφείων βιοµηχανιών, µεταλλείων, εταιρειών πετρελαιοειδών, τεχνικοί και εκφωνητές ραδιοφώνου, καµαριέρες ξενοδοχείων, σερβιτόροι, ζαχαροπλάστες και αρτεργάτες, ταµίες στα σούπερ µάρκετ, σταθµάρχες και ελεγκτές αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, χειριστές µηχανών προβολής κινηµατογράφου, κουρείς, κοµµωτές, υποδηµατεργάτες, πωλητές χονδρικής της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, συνοδοί κλιναµαξών του OΣΕ και φορτοεκφορτωτές κιβωτίων και βαρελιών ζυθοποιίας.

O νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων θα εµπλουτιστεί και µε νέα επαγγέλµατα και εργασίες. Για παράδειγµα, οι µηχανοδηγοί των ΗΣΑΠ υπάγονται στον θεσµό, ενώ δεν συµβαίνει το ίδιο µε τους µηχανοδηγούς του Μετρό. Υπάρχει επίσης µία σειρά από κλάδους που διεκδικούν την ένταξή τους στη νέα αναθεωρηµένη λίστα των ΒΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: