.Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει: Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ. Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά Σέβομαι τα όρια ταχύτητας Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω . ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ: 1.Η μελέτη, προστασία, βελτίωση και προαγωγή των οικονομικών κοινωνικοασφαλιστικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών του. 2.Η εξύψωση και προαγωγή του πνευματικού επιπέδου των μελών του. 3.Η ανάπτυξη ταξικής συνείδησης και πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του και των άλλων εργαζομένων . 4.Η βελτίωση και καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και η ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του. 5.Η προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών,η ανάπτυξη των αρχών του ελεύθερου συνδικαλισμού , ο σεβασμός, των διεθνών συμβάσεων εργασίας, η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, η πάλη για τη δημιουργία Κράτους Δικαίου, για την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης. 6.Η πάλη για τη δημοκρατία,την κοινωνική πρόοδο, την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση και την ειρήνη . 7.Η διασφάλιση και κατοχύρωση της προσωπικής αξιοπρέπειας των μελών.

Ψηφιακοί ταχογράφοι:


 
Οι ψηφιακοί ταχογράφοι χτυπούν την πόρτα μας. Πόσο έτοιμοι είμαστε να τους υποδεχτούμε, πότε θα βγάλουμε κάρτες, πότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στους δρόμους, τι θα γίνει με τα φορτηγά διεθνών μεταφορών. Το C&T επιχειρεί να καταγράψει την κατάσταση και να δώσει απαντήσεις
Οι ψηφιακοί ταχογράφοι χτυπούν την πόρτα μας. Πόσο έτοιμοι είμαστε να τους υποδεχτούμε, πότε θα βγάλουμε κάρτες, πότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στους δρόμους, τι θα γίνει με τα φορτηγά διεθνών μεταφορών. Το C&T επιχειρεί να καταγράψει την κατάσταση και να δώσει απαντήσεις
Κείμενα: Συντακτική ομάδα C&T
φωτογραφίες: αρχείο C&T, Siemens

Από την 1η Μαΐου κάθε καινούργιο φορτηγό μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και κάθε λεωφορείο άνω των 9 θέσεων θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ψηφιακό ταχογράφο. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες, έχουν να κάνουν περισσότερο με ειδικά οχήματα και το Δημόσιο. Η χρήση του ψηφιακού ταχογράφου καθιερώνει νέα πρότυπα σε ότι αφορά τη λειτουργία, την καταγραφή των δεδομένων, τη διατήρηση αρχείων και φυσικά τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Είναι δεδομένο ότι προκύπτουν νέες υποχρεώσεις για τους οδηγούς, τους χειριστές στόλων, τα συνεργεία αλλά και την Τροχαία και όλοι αυτοί θα πρέπει το επόμενο διάστημα, όχι μόνο να ενημερωθούν αλλά και να εφοδιαστούν με τον ανάλογο εξοπλισμό.

Τελευταία στιγμή

Εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο το νέο μέτρο να εφαρμοστεί ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε όλες οι χώρες να βρίσκονται στο ίδιο «σκαλοπάτι» όσον αφορά την ετοιμότητά τους, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει. Το σύνδρομο της «τελευταίας στιγμής» που μας χαρακτηρίζει ως χώρα κάνει και πάλι την εμφάνισή του.

Στο υπουργείο έχει πρόσφατα συσταθεί μια ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα του ψηφιακού ταχογράφου. Το νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να είναι έτοιμο να πάρει στη Βουλή μέσα στο Μάιο και αμέσως μετά αναμένεται να κινηθούν οι μηχανισμοί. Πρακτικά, λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουν εξουσιοδοτηθεί τα πρώτα συνεργεία τοποθέτησης, συντήρησης και ενεργοποίησης ψηφιακών ταχογράφων και στη συνέχεια να εκδοθούν κάρτες για τους οδηγούς και τους διαχειριστές στόλων. Παράλληλα, θα εκπαιδευτούν οι αστυνομικοί που θα αναλάβουν τους ελέγχους και θα εφοδιαστούν με τις ειδικές κάρτες.

Μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι νέοι λαμπεροί και ψηφιακοί ταχογράφοι θα... υπολειτουργούν: Τα φορτηγά και λεωφορεία που κινούνται εντός Ελλάδος δεν θα έχουν καν προχωρήσει σε καλιμπράρισμα, ενώ όσα βγαίνουν στην Ευρώπη θα έχουν μεν την ευκαιρία να καλιμπράρουν τον ταχογράφο τους, αλλά κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πληρώσουν σοβαρό πρόστιμο επειδή οι οδηγοί δεν θα έχουν τις ειδικές κάρτες.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Τον περασμένο Ιανουάριο οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ, σε συνάντηση που είχαν στη Βιέννη, κατέληξαν σε μια «συμφωνία κυρίων» για όσους οδηγούς οχημάτων με ψηφιακό ταχογράφο δεν έχουν εκδώσει προσωπική κάρτα επειδή αυτή η διαδικασία αυτή είναι αδύνατη στη χώρα τους.
Σύμφωνα με την -άτυπη- συμφωνία:

• Οδηγοί που προέρχονται από κράτη-μέλη στα οποία δεν είναι ακόμη δυνατή η έκδοση κάρτας, θα μπορούν να πραγματοποιούν δρομολόγια στην ΕΕ με οχήματα εφοδιασμένα με τους νέους ταχογράφους, με την προϋπόθεση πώς θα τυπώνουν και κρατούν αρχεία με τις δραστηριότητές τους.

• Αυτοί οι οδηγοί θα ελέγχονται σε όλη την Ευρώπη μόνο με βάση αυτές τις εκτυπώσεις των ψηφιακών ταχογράφων.

• Για να είναι σε θέση ο ψηφιακός ταχογράφος να παρέχει αυτές τις πληροφορίες, θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένος και «καλιμπραρισμένος», περιλαμβάνοντας τα στοιχεία του οχήματος. Αν δεν υπάρχουν ανάλογα εξοπλισμένα συνεργεία στη χώρα τους (όπως... καλή ώρα στην Ελλάδα), οι οδηγοί θα πρέπει στο παρθενικό ταξίδι τους εκτός συνόρων, να κατευθυνθούν άμεσα στο πλησιέστερο συνεργείο με την ανάλογη υποδομή.

• Αυτά ισχύουν μέχρι να οριστούν καινούριες καταληκτικές ημερομηνίες. Μετά το πέρας αυτών, όποιος δεν είναι κάτοχος κάρτας, θα διώκεται, με μόνη εξαίρεση τις περιπτώσεις (δηλωμένης) κλοπής, απώλειας ή καταστροφής της κάρτας. Τα πρόστιμα μπορούν να φθάνουν ως και τα 6.000 ευρώ (π.χ. στην Ισπανία) σε περίπτωση που τα όργανα ελέγχου θελήσουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια.

Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα;

Πέρα από τη χαρακτηριστική υστέρηση της Ελλάδας, γίνεται φανερό πώς κάποια στιγμή, θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε, αφού η προετοιμασία είναι σε νηπιακό επίπεδο. Πηγές του υπουργείου Μεταφορών μας διαβεβαιώνουν ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ανακοινώνεται επίσημα ο διαγωνισμός για την προμήθεια των ψηφιακών καρτών που είναι απαραίτητες, όχι μόνο για τους οδηγούς, αλλά και για τους ιδιοκτήτες, τα συνεργεία και για τα κλιμάκια ελέγχου.

Ήδη από τις αρχές Απριλίου, από τη δημόσια διαβούλευση, έχουν γίνει γνωστά κάποια στοιχεία που αφορούν το διαγωνισμό, όπως π.χ. οι γενικές προδιαγραφές, οι διαστάσεις κ.α., όπως και ότι θα αναζητηθούν συνεργασίες με εταιρίες που έχουν ανάλογη εμπειρία από έκδοση ψηφιακών καρτών. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει εμπλοκή από ενστάσεις (όπως π.χ. έγινε στην Κύπρο), υπολογίζεται ότι οι πρώτες κάρτες θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του ερχόμενου Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου (κάποιες από τις πηγές μας πάντως επιμένουν ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί αισιόδοξο... σενάριο). Για το μεταξύ διάστημα υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να βοηθήσει το υπουργείο Δημόσια Τάξης, το οποίο έχει εμπειρία σε έκδοση μαγνητικών καρτών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα νέα διαβατήρια. Έχει και τα κατάλληλα μηχανήματα, αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καλύψει τους αριθμούς καρτών που χρειάζονται.

Από εκεί και πέρα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι προδιαγραφές των συνεργείων, να εξουσιοδοτηθούν τα συνεργεία, να εκπαιδευτούν οι τεχνικοί, να ενημερωθούν οδηγοί και ιδιοκτήτες και τέλος να εκπαιδευτούν οι τροχονόμοι για να κάνουν τους κατάλληλους ελέγχους.

Σε ότι αφορά τα καινούργια φορτηγά και λεωφορεία που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι προγραμματισμένα να ταξινομηθούν μέχρι την 1η Μαΐου, συζητιέται μια ρύθμιση με το υπουργείο Οικονομικών για να πετύχουν κάτι ανάλογο με τις ρυθμίσεις «τέλους σειράς». Απευθείας δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο, αφού πρόκειται για εφαρμογή κανονισμού και όχι οδηγίας, αλλά το υπουργείο Μεταφορών έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών να δεχθεί μία προταξινόμηση. Με τη διαδικασία αυτή θα μπορεί να παραταθεί το διάστημα μέχρι την κανονική πλέον ταξινόμηση στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη, αφού πλέον στα χαρτιά θα εμφανίζεται ως «μεταχειρισμένο».

Διακρατικές συμφωνίες

Σε ότι αφορά τα φορτηγά διεθνών μεταφορών, το υπουργείο Μεταφορών κάνει προσπάθεια να συνάψει διακρατικές συμφωνίες με τη Σλοβενία, την Αυστρία και την Ιταλία, δηλαδή με τα πιθανά σημεία εισόδου σε ευρωπαϊκό κράτος που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ελέγχων. Περιμένουμε πλέον τις απαντήσεις από τις υπηρεσίες αυτών των χωρών, αν δέχονται και σε ποια συνεργεία θα μπορεί όποιος δεν έχει καλιμπράρει τον ψηφιακό ταχογράφο, να εξυπηρετηθεί εκεί. Εφόσον ένα όχημα έχει καλιμπραρισμένο τον ψηφιακό του ταχογράφο, οι πιθανότητες να πληρώσει πρόστιμο επειδή δεν έχει ακόμη ψηφιακή κάρτα ο οδηγός, είναι πολύ μικρή αλλά όχι και ασήμαντη (π.χ. στο 10%, σύμφωνα με εκτιμήσεις), εφ’ όσον προέρχεται από χώρα που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης καρτών.

Η «διαβεβαίωση» αυτή έχει περισσότερο το βάρος μιας εκτίμησης, αφού επίσημα κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιο «στραβάδι» να εξαντλήσει τα περιθώρια που του δίνει η νομοθεσία και να επιβάλλει ποινές. Το συμπέρασμα είναι ότι στη διεθνή μεταφορά καλό είναι να αναλάβουν το κύριο βάρος τα υπάρχοντα φορτηγά, μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 2007, όπου αν πάνε όλα κατ’ ευχήν, θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες έκδοσης ψηφιακών καρτών και θα έχουν δοθεί οι άδειες στα εξειδικευμένα συνεργεία.

Εισαγωγείς: Είμαστε έτοιμοι

Όπως μας διαβεβαιώνουν οι εισαγωγείς, όλα τα καινούργια φορτηγά και λεωφορεία που θα εισαχθούν μετά την 1η Μαΐου θα είναι εφοδιασμένα με ψηφιακό ταχογράφο. Μιλώντας ειδικότερα με τον κ. Αντώνη Γιαμπάνη, υπεύθυνο εγκρίσεων τύπου της Panergon, μας είπε ότι όλα τα καινούργια οχήματα θα είναι εφοδιασμένα με ψηφιακό ταχογράφο, ο οποίος θα είναι «ενεργοποιημένος» από τον κατασκευαστή με τις προδιαγραφές του οχήματος. Προσθέτει όμως ότι επειδή η υποδομή (εξουσιοδοτημένα συνεργεία, ειδικές κάρτες κ.λπ.) στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη, δεν θα μπορεί να καλιμπραριστεί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Δυστυχώς, το καλιμπράρισμα δεν μπορεί να γίνει από τον κατασκευαστή, αφού ενσωματώνει κάποια στοιχεία από την ταξινόμηση.

Αυτή η διαδικασία θα μπορεί να γίνει στα τέλη της χρονιάς για όσα οχήματα κινούνται εντός Ελλάδος, ή στο πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό. Ακόμη και χωρίς καλιμπράρισμα όμως ο ψηφιακός ταχογράφος μπορεί να δώσει ορισμένα στοιχεία για τους χρόνους οδήγησης, με τη βοήθεια του ενσωματωμένου εκτυπωτή. Οι βασικοί έλεγχοι θα μπορούν να γίνουν, τονίζει, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ενήμεροι να εμπιστεύονται τις εκτυπώσεις, με ότι πληροφορία μπορεί να χάνεται (χρόνοι αναμονής κ.λπ.), σημειώνει ο κ. Γιαμπάνης.

Μεταφορείς: «Μας στέλνουν στη λαιμητόμο»

Όσο υπερβολική κι αν ακούγεται η παραπάνω έκφραση, όταν προέρχεται από τον ιδιοκτήτη της Okialos, σίγουρα έχει κάποιο ειδικό βάρος. Ο κ. Νικόλαος Κωνσταντάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις: «Κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να μας ενημερώσει για την εισαγωγή των νέων κανονισμών κι αυτό για εμάς ειδικά αποτελεί πρόβλημα αφού τα φορτηγά μας κινούνται συνέχεια στην Ε.Ε. και η εταιρία προμηθεύεται καινούρια οχήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Είμαστε στο σκοτάδι και εν μέσω παροιμιώδους άγνοιας, οδηγούμαστε στη... λαιμητόμο.

Οι αντιπρόσωποι προσπαθούν, κι αυτοί όμως αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα στην ενημέρωση από το Υπουργείο. Μας έχει θορυβήσει το -πολύ πιθανό- σενάριο τα φορτηγά μας να... συλλέγουν κλήσεις και πρόστιμα όταν κινούνται σε χώρες που έχουν μεγαλύτερο επίπεδο προετοιμασίας. Αναφέρομαι φυσικά στην έλλειψη καρτών, καθώς οτιδήποτε παραγγείλουμε θα είναι εφοδιασμένο με τους νέους ταχογράφους».

Θα αλλάξει κάτι με τους ψηφιακούς ταχογράφους στις μεταφορές; Μεσομακροπρόθεσμα ο κ. Κωσταντάκης είναι αισιόδοξος: «Πέρα από το νοικοκύρεμα των μεταφορών σε όλη την Ευρώπη και τον περιορισμό των παρανομιών, πιστεύω πώς ο κλάδος θα βγει κερδισμένος. Γιατί τώρα, λίγο με την εκμετάλλευση των οδηγών, λίγο με την καταστρατήγηση των ωραρίων, και λίγο με το... σμπαράλιασμα των αυτοκινήτων, τα κόμιστρα είναι σε αστεία επίπεδα. Με την εισαγωγή των νέων ταχογράφων θα σταματήσει, προς όφελος των τίμιων επιχειρηματιών».

Όταν οι παραπάνω επισημάνσεις προέρχονται από μια τόσο δυναμική ελληνική εταιρία, μελαγχολούμε. Από τη στιγμή που μια εταιρία παρόμοιου βεληνεκούς δεν τυγχάνει επίσημης ενημέρωσης, φανταστείτε τι γίνεται με τους μικρότερους μεταφορείς... Στην έλλειψη ενημέρωσης εστίασε και ο Γιώργος Πασπάτης, ιδιοκτήτης στόλου φορτηγών διεθνών μεταφορών, ο οποίος έχει την «ατυχία» να κινείται μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, μιας χώρας που έχει δηλώσει ότι δεν θα χαριστεί σε κανένα. «Χρειαζόμαστε και άλλα αυτοκίνητα» μας λέει, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έχουμε προβλήματα.

Σε αναμονή του νομοσχεδίου

Επικοινωνήσαμε με την Electra Hellas A.E., επίσημη αντιπροσωπεία της Siemens VDO στην Ελλάδα, η οποία τον τελευταίο ένα περίπου χρόνο έχει κάνει προσπάθειες να αφυπνίσει την αγορά αλλά και τα αρμόδια όργανα (αστυνομία, υπουργείο, αντιπροσωπείες επαγγελματικών οχημάτων κ.α.). Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λευτέρης Μαγιόγλου, υπεύθυνος Ανάπτυξης Δικτύου, «ο ψηφιακός ταχογράφος είναι ένα νέο προϊόν, σωστά σχεδιασμένο, που δύσκολα παραβιάζεται και που θα ενισχύσει την ασφάλεια αφού ελέγχει τόσο την ταχύτητα του οχήματος όσο και τα ωράρια εργασίας. Σαφώς θα υπάρξουν αντιδράσεις στην αρχή της εφαρμογής, κυρίως από τους οδηγούς που δεν είναι τόσο δεκτικοί στην εκπαίδευση ή που έχουν κάνει τρόπο ζωής την… παρανομία πάνω στο τιμόνι».

Από τη σύντομη κουβέντα που είχαμε με τον κύριο Μαγιόγλου καταλάβαμε ότι όλες οι πλευρές στην Ελλάδα αναμένουν το νομοθετικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις αυτού. Το ίδιο κάνει και η Electra προκειμένου να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με συνεργεία. Γιατί ένα δίκτυο υποστήριξης των ψηφιακών ταχογράφων για να δημιουργηθεί θα πρέπει τα μέλη του, τα συνεργεία δηλαδή, να κάνουν μια σημαντική επένδυση για το νέο εξοπλισμό και για την εκπαίδευση των τεχνικών. Για να ενεργοποιηθεί ένας ψηφιακός ταχογράφος θα πρέπει για πρώτη φορά να γίνει εισαγωγή κάρτας συνεργείου. Τέτοια κάρτα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη χώρα μας. Βέβαια, η ευρωπαϊκή νομοθεσία λέει ότι ο ψηφιακός ταχογράφος θα πρέπει να ενεργοποιείται από το εργοστάσιο τοποθέτησής του ή κατασκευής του οχήματος. Εάν δεν είναι ενεργοποιημένος ο ταχογράφος δεν λειτουργεί τίποτα, με συνέπεια το όχημα να μην μπορεί να ταξινομηθεί.

Ο κ. Μαγιόγλου συμπληρώνει: «Εμείς από την πλευρά μας θα εκπαιδεύσουμε τα συνεργεία μας, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να παράσχουμε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε όποιον μας το ζητήσει (εταιρίες, αρχές κ.α.). Ήδη απευθύνονται πολλοί στην εταιρία μας για να μάθουν λεπτομέρειες. Έχουμε ήδη έτοιμο ένα εκπαιδευτικό «πακέτο» για την κάθε περίπτωση».

Επιχειρούμε να βγάλουμε κάρτα

Το C&T αποφασίζει να προμηθευτεί κάρτα για τους νέους ψηφιακούς ταχογράφους για να διαπιστώσει αφενός την ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου για πρακτικούς λόγους: πολύ σύντομα, χωρίς αυτήν ούτε τη μίζα δε θα μπορείς να... γυρίσεις – σε όλη την ΕΕ. Η εμπειρία, πέρα από «ψυχαγωγική», είναι ενδεικτική μιας πραγματικά θλιβερής νοοτροπίας. Αρχές τις χρονιάς έγινε η πρώτη προειδοποίηση από γερμανό κατασκευαστή: Να φροντίσουμε να βγάλουμε κάρτες για ψηφιακό ταχογράφο, αν θέλουμε να οδηγήσουμε στις επόμενες παρουσιάσεις. Τέλη Φεβρουαρίου λοιπόν, διαβήκαμε το κατώφλι της Διεύθυνσης Μεταφορών στην Πάτρα.

Η χρονική στιγμή που επιλέξαμε μοιάζει εύλογη για κάθε επαγγελματία οδηγό που θέλει να είναι συνεπής. Και βέβαια υποθέσαμε πως θα έπρεπε να συμπληρώσουμε αιτήσεις, να καταθέσουμε δικαιολογητικά και κάθε είδους χαρτομάνι. Ο υπάλληλος στις πληροφορίες φρόντισε να μας προσγειώσει: «ψηφιακούς ταχογράφους;! Καλύτερα να ρωτήσετε στο Τμήμα Φορτηγών και Λεωφορείων». Η απορημένη έκφραση του υπαλλήλου πίσω από το γκισέ έκανε φανερό πως μάλλον δεν είχε ξανακούσει τις συγκεκριμένες λέξεις –πολύ περισσότερο το αίτημά μας για έκδοση κάρτας.

Βέβαια η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και δε μπορεί, στον 2ο όροφο κάτι θα ήξεραν αυτοί που ασχολούνται με φορτηγά και λεωφορεία.
Αποκρύπτοντας τη δημοσιογραφική μας ιδιότητα, ζητάμε από τον κύριο του 2ου ορόφου τις λεπτομέρειες για την έκδοση της κάρτας. Ο οποίος, τουλάχιστον, φαίνεται να γνωρίζει τι εστί ψηφιακός ταχογράφος. Η ερώτησή του βέβαια, μας επαναφέρει στην πραγματικότητα: «τι τη θέλετε την κάρτα, έχετε συνεργείο;».
«Όχι, οδηγός σε φορτηγό διεθνών μεταφορών είμαι, και η κάρτα αφορά τον οδηγό, είναι η “ταυτότητά” του, αποθηκεύει δεδομένα και είναι το βασικότερο κομμάτι των νέων κανονισμών κλπ,κλπ...». Κάπου εκεί, με διακόπτει νεαρός υπάλληλος που φροντίζει να σώσει (;) τα προσχήματα για τον προϊστάμενο του:
«Μάλιστα, έχει έρθει κάποια εγκύκλιος που κάτι αναφέρει».
«Ωραία, τι κάνω;».

Ο πρώτος κύριος φροντίζει να... μεταφράσει: «απολύτως τίποτα! Έτσι κι αλλιώς, θα υπάρχουν καινούρια φορτηγά σε στοκ χωρίς τους νέους ταχογράφους, θα γίνει μπέρδεμα και θα δοθεί παράταση».
«Μήπως πρέπει να απευθυνθώ κάπου αλλού;» ρωτάμε σε μια τελευταία προσπάθεια. «Όχι, εδώ θα έρθετε».
«Τι να κάνω προς το παρόν;».
«Τίποτα!!»
Οκ, παιδιά. Εδώ καθιερώσαμε τις φωτοτυπίες σαν πινακίδες κυκλοφορίας, στους ψηφιακούς ταχογράφους θα κολλήσουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: