.Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει: Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ. Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά Σέβομαι τα όρια ταχύτητας Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω . ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ: 1.Η μελέτη, προστασία, βελτίωση και προαγωγή των οικονομικών κοινωνικοασφαλιστικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών του. 2.Η εξύψωση και προαγωγή του πνευματικού επιπέδου των μελών του. 3.Η ανάπτυξη ταξικής συνείδησης και πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του και των άλλων εργαζομένων . 4.Η βελτίωση και καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και η ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του. 5.Η προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών,η ανάπτυξη των αρχών του ελεύθερου συνδικαλισμού , ο σεβασμός, των διεθνών συμβάσεων εργασίας, η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, η πάλη για τη δημιουργία Κράτους Δικαίου, για την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης. 6.Η πάλη για τη δημοκρατία,την κοινωνική πρόοδο, την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση και την ειρήνη . 7.Η διασφάλιση και κατοχύρωση της προσωπικής αξιοπρέπειας των μελών.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του οδηγού: Η υπνηλία !

Πολλές φορές έχουμε βρεθεί στη δύσκολη θέση εκτελώντας δρομολόγιο να μας «πιάσει» υπνηλία..
Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο  σε νυκτερινά δρομολόγια και ειδικότερα από τις 02:00 μέχρι τις 06:00,επειδή το βιολογικό μας ρολόι είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε τη μέρα να εργαζόμαστε και το βράδυ να κοιμόμαστε. Επίσης εμφανίζεται και όταν ο οργανισμός μας είναι καταβεβλημένος και χωρίς επαρκή ύπνο τις προηγούμενες μέρες.
Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν στις πρώτες θέσεις κοιμούνται επιβάτες, βλέποντας τους νυστάζουμε ακόμα περισσότερο.
Πολλοί οδηγοί όταν έχουν νυχτερινό δρομολόγιο λόγω της υπερέντασης δεν μπορούν να κοιμηθούν νωρίτερα, ώστε να είναι ξεκούραστοι τη νύχτα.
Να θυμάστε:
 • Κάνουμε ένα ντους για να χαλαρώσουμε και προσπαθούμε να κοιμηθούμε όσο πιο αργά γίνεται ώστε όταν ξυπνήσουμε να απομένει λίγος χρόνος μέχρι την ώρα εκτέλεσης του δρομολογίου.
 • Τρώμε ελαφρά και αποφεύγουμε το αλκοόλ(ούτως η άλλως αφού πρόκειται να οδηγήσουμε!).
 • Εάν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει κάνουμε λήψη φαρμάκων, προσοχή στις οδηγίες χρήσης αν αναφέρεται υπνηλία στις παρενέργειες.
 • Τα διεγερτικά δεν αποτελούν υποκατάστατα του ύπνου. Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως καφές και ορισμένα αναψυκτικά, βοηθούν στην επανάκτηση της εγρήγορσης αλλά μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα.
 • ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε μέρα. Εάν κάποιος κοιμηθεί αργά το βράδυ και το ξυπνητήρι χτυπήσει νωρίς το πρωί, τότε η αίσθηση της υπνηλίας θα τον συνοδεύει μέχρι τον επόμενο ύπνο.
 • Οι νέοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους μεγαλύτερους. Οι άντρες κάτω των 25 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκοιμηθούν.
 • Το ανοιχτό παράθυρο και το ραδιόφωνο δεν καταπολεμούν την υπνηλία.
 • Ο ύπνος δεν έρχεται με τη θέληση μας. Αν κάποιος νυστάζει, μπορεί ξαφνικά να αποκοιμηθεί και να μην το καταλάβει. Δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει πόσο χρονικό διάστημα κοιμάται (χωρίς ρολόι).
· Κατά τη διάρκεια της οδήγησης το μυαλό δεν βρίσκεται στο δρόμο, έχουμε μειωμένη αντίληψη των πραγμάτων γύρω μας και εσφαλμένη κρίση των καταστάσεων που συμβαίνουν όπως επίσης δεν θυμόμαστε τα τελευταία χιλιόμετρα που διανύσαμε.
 • Κατά τη διάρκεια ενός μικρο-ύπνου τεσσάρων δευτερολέπτων, το όχημα μπορεί να διανύσει μέχρι και 100 μέτρα, με δεδομένη την πρόκληση ενός σοβαρού ατυχήματος.
· Ακόμη και ο πιο έμπειρος οδηγός δεν μπορεί να κρίνει σωστά όταν κλείνουν τα μάτια του.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
 • Διατηρούμε σταθερή φυσιολογική θερμοκρασία στο εσωτερικό του λεωφορείου. Η μεγάλη ζέστη επιδεινώνει την κατάσταση.
 • Αλλάζουμε γωνία εστίασης στους καθρέφτες στο εσωτερικό του λεωφορείου ώστε να μην βλέπουμε αυτούς που κοιμούνται.
 • Σταματάμε σε ένα πάρκινγκ , κάνουμε μια βόλτα γύρω από το λεωφορείο ελέγχοντας το και ρίχνουμε λίγο νερό στο πρόσωπό μας.
 • Εάν είναι δυνατόν τηλεφωνούμε σε κάποιον δικό μας για να ξαγρυπνήσουμε.(πάντα με χρήση bluetooth).
 • Λόγω επαγγέλματος από τους πολλούς καφέδες που πίνουμε, ο οργανισμός μας πιθανόν να μην αντιδρά στη λήψη καφεΐνης. Δοκιμάζουμε καλύτερα με σοκολάτα.(όχι ρόφημα).
Απασχολούμαστε  τρώγοντας πασατέμπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: